Търси

Байракли джамия - град Самоков

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Музейният обект Байракли джамия е една от най-красивите и интересни сгради в гр. Самоков. Намира се непосредствено до градската автогара, на ул. „Търговска“ № 49. Известна е и с имената Али ефенди джамия, Йòкуш джамия (от йокуш, тур. yokuş – наклон, склон, скат) и Старата джамия.

  Сградата е основно преустроена в средата на XIX век, по заръка на известния Мехмед Хусреф паша. Той нарежда на върха на минарето да се поставят християнски кръст и полумесец, за да напомнят за любовта между неговата майка – християнка от близкото с. Шишмàново, и баща – мюсюлмански първенец.

  Молитвената част на постройката има формата на квадрат с размери 14 х 14 м. Тя е увенчана с купол с 14 прозореца. От запад има преддверие, а от североизток се издига минарето. Около 1845 г. джамията е изписана с флорални мотиви от самоковските зографи Иван Иконописец, Коста Вальов и Христо Йовевич.

  В сегашния си вид, джамията е реставрирана през 60-те години на XX век. Тогава под купола е открит чертеж на църква и фреска, на която се вижда сграда, наподобяваща Рилския манастир, но с прибавени минарета. Джамията е обявена за паметник на културата с национално значение. От 1966 г. функционира като музей.

  Обектът е отворен за посетители от понеделник до петък от 08:30 до 12.00 и от 13:00 до 17.30 ч. Желаещите да го посетят могат да заявят това и да закупят билети от касата на Градския исторически музей. Повече информация може да се намери на интернет страницата на музея, а също и на телефони  0722/66908 и 0722/66712 .

 

Съкращения:

г. – година; тур. – турски; ул. – улица; ч. – часа.

 

Източници от интернет:

Исторически музей Самоков <http://museumsamokov.blogspot.bg> (14.06.2018)

 

© автор - Николай Даутов

© снимки - Христо Симчев

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас