Търси

Даков мост

Добави в любими
Категории: Планини История Маршрути Мостове
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Даков мост. Това интересно название носи местност – поляна, в средното течение на река Беговица. Намира се на 1,4 км източно от хижа „Беговица“. Тук, на реката, има построен дървен мост, през който минава един от най-популярните туристически маршрути в Пирин (пътека, означена с лентова маркировка – синя и жълта боя, дублирана от зимна стълбова такава – метални жалони). Той свързва хижите „Яне Сандански“ и „Беговица“ със заслон „Тевно езеро“ и хижа „Пирин“.

Името на местността е свързано в прякор - Даката, на овчар от село Левуново, началник на пастирите в някогашното АПК, чиято кошара се е намирала в тази местност. След смъртта му (заради пословичната добрина, весел характер и готовност да помага на хората) приятели изграждат на реката мост - наречен Даков, в негова памет.

На метри от реката, върху голям гранитен блок, е поставена мраморна плоча с надпис - Даков мост. Местността е приятно място за любителите на кратките излети и пикниците. От хижа "Беговица" до нея се стига за 35-40 минути.

 

Съкращения:

АПК – Аграрно-промишлен комплекс; км – километра

 

Използвана литература:

Даутов 2014: Даутов, Н. Пирин – географски и етимологичен речник. Гоце Делчев: ИК Джангалица, 2014.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас