Търси

Гърбова скала

Добави в любими
Категории: Маршрути Природа Скални образувания
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Гъбова скàла. Или скала, която има формата на гърбица. Това интересно образувание се намира на рида, който разделя долините на реките Костенска и Туфча. По въздушна линия отстои на малко повече от 2 км северозападно от с. Господинци. Най-лесно обаче се достига тя, ако се подходи откъм с. Баничан. Как става това?

  Изходен пункт е т.нар. Руска чешма. Тя се намира на метри от републикански път II-19 (град Симитли – град Гоце Делчев – ГКПП „Илинден“), на около 400 метра североизточно от изхода на с. Баничан, посока Симитли.

  Тръгва се по черен път на запад. Минава се край обрасла с дървета могила, на която е построен параклисът „Свети свети Петър и Павел“, а след това край изоставена постройка – някогашен обор. Тук се поема на север и северозапад. Пътят се изкачва по склона, заобикаля от изток височината Вардището, пресича плитък дол и достига обработваеми площи. При тях се продължава на северозапад и север по стръмнината към м. Старите лозя – обзорно място, където вдясно от пътя, измежду храсталака и ниски дърветата, се виждат разхвърляни камъни.

  Скоро се навлиза в суходолие (по-надолу носи името Гърлаш), където пътят започва да се губи. Продължава се по склона на северозапад. Не след дълго се достига широкото гърбище на рида, който разделя долината на река Туфча и гореспоменатото суходолие. Околността носи името Гребенар.

  Оттук се поема по пътека, в началото на север, а след от на североизток. Тя се провира измежду ниски дървета и извежда на оградени от дъбова гора поляни в местността Голяма могила. В студеното полугодие тук често се установяват пастири със стадата си.

  Следва изкачване на североизток до кота 961 m – наричана Вишката (до преди няколко години на нея имаше дървена вишка), а също и Цирополския чукар (по старото име – Циропол, на близкото с. Господинци). В началото се върви по пътека, която по-нагоре се губи в растителността. Самата кота възнаграждава достигналите я с красиви панорами.

  Оттук достигането на Гърбова скала, която отстои на малко повече от километър на северозапад, е много лесно. Почти през цялото време се следва гърба на рида. Това става по пътека, която в голямата си част е добре очертана. Тя се спуска до седлото, което разделя кота 961 m и кота 982 m, изкачва втората, след което се спуска на северозапад. Достига се друго плитко седло, над което се издига Гърбова скала. Разстоянието от Руската чешма до нея – около 7,5 км, се изминава за 2 часа.

  От самата Гърбова скала и района около нея се откриват красиви гледки към планините Пирин, Рила, Родопи и Боздаг. А също и към долината на река Места. В близост има още няколко красиви единични скали и скални групи, които привличат погледа с причудливите си форми – Орлови скали, Шутьови скали, Светиците, Янина скала и др.

  GPS следа на описания маршрут и още снимки вижте по-долу.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

GPS маршрути

Маршрут: Руската чешма - Голяма могила - Гърбова скала - Голяма могила - Руската чешма
мин./макс. надм. вис.: 534 m / 990 m разл.: 455 m
бр. маршрути / точки: 1 / 1332
записано с: MapSource 6.13.7, Garmin International, http://www.garmin.com
Маршрут: Руската чешма - Голяма могила - Гърбова скала - Голяма могила - Руската чешма

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас