Търси

Църквата „Св. Георги“ в гр. Разлог

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Църкви Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Храмът „Свeти великомъченик Георги“ се намира в северната част на града, махалата „Вароша“ (днес квартал „Свети свети Кирил и Методий“), в подножието на хълма Голак. Построен е през 1834 година на мястото на старо църквище или гробищен параклис.

  На входа от юг има каменен надпис: „Храм светаго и славнаго и фсефалнаго великомученика Георгиа. Ктитори и приложници Йоан Ботката, Михаил Фарфара, Цветко Кондев, Георги Рачов, хаджи Тодор, Петър Татарски, Никола Дебелушин, Яне Ботков, Глиго Цоне, Коста Самарджи, Георги Лагадински, Джере Шишков и всем православни христиане мали и велики що се обретахме в град Мехомиа 1834 поп Михаил М.3“.

  На западната врата, пред входа на женското отделение, на втория етаж, има друг надпис (на плоча) със следното съдържание: „Храм святаго вммка 1834 Георгия. Ктитори и приложници Илин Крачан, Илия Стойчев, Ангел Тодор, Тодор Жега, Тодор Каназир и все христиане от Мехомия“. Най-отдолу е изписано и името на Михаила иерея, автор на плочата. Ферман за постройката е имало – тапия на името на Благо Мандзурски.

  Храмът представлява трикорабна псевдобазилика без купол, с полукръгла апсида от изток. Църквата е вкопана в земята – около 40 сантиметра от юг и близо метър от север.  Външните ѝ размери са 18,5 на 10 метра. Градежът е от камъни (шуплести и мраморни), някои с изображения на кръстове – надгробни такива, споени с хоросан. По дължина на цялата южна страна има притвор. Такъв има и от запад, строен през 1894 година.

  Църквата е с два входа – южен (централен) и западен. Прозорците са на южната стена – 4 на брой, четвъртити с метални решетки. В северозападния край на храма има изградена от дърво камбанария, на която има дървено клепало, метално клепало и камбана. Камбаната е отлята от братя Марко и Алекса Алексови от село Горно Броди, Сярско. Тежи 90 стари оки, и е донесена тук преди 1890 година.

  Вътрешното пространство на храма е разделено на две традиционни части – олтар и наос. Те са разделени от дървен иконостас. В църквата има 2 реда с по 4 дървени колони високи 4 метра. Таванът е обшит с дъски. В западната си част наосът е повдигнат с 20 сантиметра и е преграден с дървена решетка. От същата страна има стълби, които водят към балкона (женското отделение). Подът е застлан с каменни плочи. В наоса, пред олтара, има каменен надпис с текст: „1869 г. Марта 30 ден Георгия иерея, Теодора иерея презвитера и син му 18 ръ Цолов“.

  В двора на храма – на юг до него, са положени костите (могат да се видят надгробните им паметници – кръстове) на войводата Лазар Топалов, подполковник Григор Спиридонов, капитан Телемах Илиев и подпоручик Александър Ставрев.

  На метри на северозапад, до църквата е и обновената (от местния Исторически музей и общината в град Разлог) сграда на първото самостоятелно българско училище, построено от даскал и иерей Михаил Попйосифов през 1935 година.

 

Използвана литература:

Цветков 1978: Цветков, Д. Църквата „Св. Георги“ гр. Разлог. София: КИК – Национален институт за паметници на културата, 1978.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас