Търси

Исторически музей гр. Самоков

Добави в любими
Категории: Из градове и села Музеи Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Историческият музей се намира недалеч на север от центъра на гр. Самоков, на ул. „Професор Васил Захариев“ № 4. Сградата е разположена сред малък парк, затворен от улиците „Професор Васил Захариев“, „Димчо Дебелянов“ и „Рилски скиор“.

Музеят е основан през 1930 г. по идея на самоковските художници Наум Хаджимладенов, Васил Захариев, Христо Йончев-Крискарец, Павел Францалийски, Слави Генев и Георги Белстойнев. В 1936 г. е утвърден е като музей с правилник на Министерството на просвещението. Строителството на сградата, в която се помещава днес, започва през 1940 г. Тя е проектирана от арх. Юрдан Юрданов именно с цел да приюти музейна експозиция. Завършена е след Втората световна война.

Музеят разполага с фонд от около 30 000 експоната, разделени в етнографска, археологическа, художествено-иконографска, документална и фотографска колекции.

На първия етаж са изложени експонати от тракийска и късноантична керамика, открита в землището на самоковското село Поповяне (датирана към III-IV в. сл. Хр.) и по бреговете на язовир Искър (от I в. пр. Хр.). В две последователни зали е изложена етнографската сбирка от народни костюми от региона и градско облекло от XIX век, пафти, колани и накити, съдове, както и разнообразни дървени щампи за декорация на тъкани. Забележителни експонати са макетите на ковашки мях и чук – самоков. Изложена е  и първата печатарска преса (от 1828 г.) на Никола Карастоянов.

На втория етаж е разположена художествената и иконографската сбирка, представена от пейзажи на Христо Йончев-Крискарец, икони и портрети на Христо Димитров, Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Христо Йовевич, Иван Иконописец, Никола Образописов и други представители на Самоковската художествена школа. Изложени са и обкови на икони от сребърен филигран.

В двора на музея е уреден и неголям лапидариум. Тук са и скулптурите на Захарий Зограф и Никола Карастоянов.

Историческият музей е отворен всеки ден от 8:30 до 12:00 и от 13:00 до 17:30 ч. Обедната почивка е от 12:00 до 13:00 ч. Повече информация за него може да се намери на неговата интернет страница. Tелефони за връзка 0722/66712, 0889849102 - уредници, 0722/66599 - директор.

 

Съкращения:

арх. – архитект; в. – век; г. – година; пр. Хр. – преди Христа; сл. Хр. – след Христа; ул. – улица; ч. – часа.

 

Източници от интернет:

Исторически музей Самоков <http://museumsamokov.blogspot.bg> (14.06.2018)

Самоковски исторически музей <http://www.wikiwand.com/bg/Самоковски_исторически_музей#/overview> (29.06.2018)

Туристически информационен център – Самоков <http://samokov-info.com> (22.06.2018)

 

© автор - Николай Даутов

© снимки - Христо Симчев

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2018
За нас | Връзка с нас