Търси

Водопадите при село Колешино

Добави в любими
Категории: Планини Водопади География Маршрути Зад граница Природа
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Село Колешино се намира в Република Северна Македония. Разположено е в северното подножие на планината Беласица, в така нареченото Подгорие. Надморската му височина е 274 м. В административно отношение се числи към общината на Ново село, което се намира на 7,6 км на североизток. Най-близките градове са Струмица – на 19 км, и Петрич – на 37 км.

  Ако се идва от България, след пресичането на границата – при ГКПП „Златарево“, се продължава по шосето за гр. Струмица. В началото се минава през с. Ново Конярево, след което се достига Ново село. В неговия център се поема наляво – югоизток, по пътя за с. Мокриево. От него пътят се насочва на запад, минава с. Борисово и достига Колешино.

  По шосето, което свързва Борисово и Колешино, се минава и ако се идва откъм Струмица. Градът се напуска в югоизточния му край. Преди да се достигне до Колешино, се минава през селата Куклиш, Свидовица, Банско и Габрово.

 Западно от Колешино, между него и с. Габрово, тече рекичката Баба дере. На нея има един голям водопад – Колешинският (Колешкият), и няколко по-малки – незначителни скокове с височина на пада между 2 и 4 м.

  Безспорно най-атрактивен е Колешинският водопад. Достъпът до него е лесен. От южния край на селото излиза асфалтиран път, който се вие по стръмния склон и достига малък паркинг, с хубава панорама към долината на р. Струшешница. През лятото тук функционира и заведение. Продължава се по шосето край десния бряг на Баба дере. След 500 м се достига друг паркинг. От него  се поема по широка пътека на югоизток. След около 300 м се достига кът за отдих (огнище, дървени мостове, маси, пейки и беседки), над който е водопадът.

  Надморската височина на Колешинският водопад е около 455 м. Падът му е 10 м (според някои източници 15 м), а широчината достига 6 м. Предлага отлични възможности за заснемане, включително и отгоре. Малко над него, на реката, има малък скок с височина около 3 м, до който има широка пътека. 

  В съседство с Колешинските са красивите водопади на Барлен дере (Габровски водопади), а също и водопадите при с. Смолари.

 

Съкращения:

ГКПП – Граничен контролно-пропускателен пункт; гр. – град; км – километра; м – метра; с. – село

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас