Търси

Ляшнишки водопад

Добави в любими
Категории: Планини Водопади Природа
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Водопадите са едни от лицата на планината Беласица. Ежегодно към тях се отправят стотици туристи и излетници, тъй като мнго от тях са лесно достъпни. Един такъв, наричан Ляшнишки или Лешнишки, е този на малката Ляшнишка (Лешнишка) река. Последната води началото си недалеч на югозапад от хижа „Конгур“ и тече на север в гориста долина. След като достигне подножието на планината водите ѝ се губят в Петричката котловина.

Ляшнишкият водопад се намира в средното течение на реката. Височината на неговия пад е 6,5 метра. Отправна точка за посещението му е хижа „Беласица“, до която се достига лесно от град Петрич по добре поддържано асфалтирано шосе с дължина 8 километра.

От хижата се тръгва на югозапад. Следва се поставената по стволовете на дърветата лентова маркировка със синя боя. В началото се върви по горски път. След около 15-20 минути той се изоставя и се поема по добре очертана пътека, разработена като тематична такава с информация за растящите тук дървесни видове. До водопада се достига за още 25-30 минути.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас