Търси

Митрополитска църква „Успение на Пресвета Богородица“

Добави в любими
Категории: Из градове и села Църкви Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Митрополитска църква „Успение на Пресвета Богородица“ е сред най-старите действащи храмове в пределите на гр. Самоков. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Издига се на около 1 км на юг от центъра на града, на ъгъла на улиците „Климент“ и „Захари Зограф“. Построена е по инициатива на митрополит Нектарий през 1712 г. Това става на мястото на по-стар храм от XVII век. В първоначалния си вид е еднокорабна постройка, наполовина вкопана в земята и почти скрита от околните къщи. През 1757 г. църковното настоятелство купува парцелите около храма. По този начин се оформя църковен двор, ограден от висока каменна ограда.

В 1783 г. митрополит Филотей подема инициатива за разширяване на храма. Султанско разрешение за това е издадено през 1791 г. Строителните дейности започват през 1793 г. До 1795 г. църквата е разширена и напълно преустроена – с три кораба. Довършителните дейности по нея продължават до 1835 г.

Част от големите икони са изработени в Света гора, а други, празнични такива, са дело на първозографа Христо Димитров. Резбованият иконостас, амвонът, архиерейският трон, епитропският трон и двата проскенитария са изработени (около 1793 г.) от светогорския майстор Андоний.

След направеното преустройство решетки и дъсчени стени затварят от запад параклис и стълбище за балкона. Иконостасът е разширен от майстор Атанас Теладур(о) от гр. Солун. През 1833 г. той завършва двете му странични крила. По-новите икони са дело на Димитър Зограф, Захарий Зограф, Йован (Иван) Иконописец, Никола Образописов и други представители на Самоковската художествена школа.

След Освобождението от запад към храма е пристроен открит притвор с колонада. А през 1892 г. – от изток, е издигната висока и красива камбанария. Стенописите в самата църква са нови. В двора има стопански сгради и беседка с чешма, направена през 1870 г. Храмовият празник – 15 август (Успение на Пресвета Богородица), се чества с голяма тържественост.

 

Източници от интернет:

Исторически музей Самоков <http://museumsamokov.blogspot.bg> (16.06.2018)

Митрополитска църква „Успение Богородично“ – гр. Самоков. // Самоков инфо <http://www.samokov.info/bg/vert-kulturno-istoricheski-zabelezhitelnosti/344-mitropolitskata-ts-rkva> (16.06.2018)

 

© автор - Николай Даутов

© снимки - Христо Симчев

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас