Търси

Паметник на загиналите във войните в гр. Сандански

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Паметници
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Паметникът, посветен на загиналите във войните от община Сандански, се намира се в централната част на града, в градинката до сградата, в която се помещават гимназия „Яне Сандански“ и ОУ „Христо Смирненски“. Историята му е дълга и изпълнена с превратности.

В първоначалния си вид е построен през 1917 г. от щаба на Втора армия в с. Свети Врач (дн. гр. Сандански) – командвана от ген. Георги Тодоров, в памет на освободителната война за Македония. Издигнат е на площада (днес оформен като малък парк-градина), на ул. „Македония“ – близо до Епископския комплекс и Археологическия музей.

На лицевата страна на паметника се откроява надпис: „2 армия. В памет на освободителната война за Македония“, под който, в основата му – на дялани камъни, са изписани имената Струмица, Мала Рупа, Козяк, Орманлий, Гевгели, Скопие, Смърдеш, Левуново, Кавала, Дяково, Ниш, Преспанското езеро. 

На гърба на паметника, най-отгоре, също има надпис: 2 армия. Под него са отбелязани съставните ѝ дивизии: 2-ра Тракийска, 3-та Балканска, 5-та Дунавска, 6-та Бдинска, 7-ма Рилска, 8-ма Тунджанска, 10-та Беломорска, 11-та Македонска и 1-ва Конна. В основата, върху каменните блокове, са имената на местата, където Втора армия воюва с противника: Горни Порой, връх Кръстец, връх 1300, Битан, Дяково, Струга, Удово, Пехчево, Беласица, Ниш, Прилеп, Блатец, Струга, Дойран, Берово, Река Черна, Драма, Ресен, Гевгелий, Серес.

След 9 септември 1944 г., когато в Пиринския край тече процеса по т.нар. македонизация (при извършеното през 1946 г. преброяване хората са карани да се пишат македонци, а не българи), на посещение в града идва Димитър Влахов – високопоставен югославски политически деец. Той, в ултимативен тон, иска паметника да бъде разрушен. Със съгласието на родните управници това е направено. Така паметникът е напълно унищожен. Около 1980 г. се подема инициатива за възстановяването му. Това така и не става по най-различни причини.

Днешният монумент на загиналите във войните е издигнат през 1996 г. Открит е в същата година, на 6 май – Гергьовден. Той само наподобява паметника на Втора армия и е по-скоро негова имитация. На лицевата му страна има надпис: „Вечна слава на загиналите във войните –  1912-1913, 1915-1918 и 1944-1945“. В близост пред него са поставени плочи с имената на хората от града и района, които намират смъртта си по бойните полета.

За някогашния паметник на Втора армия свидетелстват единствено запазените през годините стари снимки. Част от тях, любезно предоставени ми за ползване от „Дигитална колекция от снимки на гр. Сандански“, може да видите във фотогалерията по-долу.

 

Съкращения:

г. – година; ген. – генерал; гр. - град; дн. – днес; ул. – улица

 

Литература:

Столинчев 2015: Църква. Летопис на духовна околия Сандански. И на духовния разкол в отечеството летопис Дневници, спомени, документи, кореспонденция, църковни, исторически, етнографски, фолклорни и краеведски проучвания. София: ИК Синева, 2015.

 

Източници от интернет:

Сандански през вековете. Дигитална колекция от снимки на гр. Сандански. <https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150563098361415.373256.129130406414&type=3> (26.04.2018)

 

© автор - Николай ДАУТОВ

© снимки - Николай ДАУТОВ, Дигитален албум „Сандански през вековете“

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас