Търси

Сарафската къща – гр. Самоков

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Сарàфската къща е сред най-интересните сгради в гр. Самоков, една от архитектурните му забележителности. Намира се недалеч на север от центъра на града, на ул. „Княз Дондуков“ № 11, до бившата синагога.

 Историята на сградата е свързана с еврейската фамилия Арие от гр. Виена (Австрия), представител на която – Авраам Арие, се заселва през 1793 г. в Самоков. Тук той заварва още 25 семейства евреи.

През 1844 г. самоковци започват да наричат семейство Арие „сарафите“, тъй като се занимават и с лихварство. За няколко десетилетия те се превръщат в богати търговци и собственици на голяма част от маданите в града. Те са и инициаторите за построяване на градската синагога.

Арие построяват няколко къщи, които се отличават с високо архитектурно майсторство. Единствената запазена до днес е Сарафската. Тя е оградена от каменна стена и има широк двор. Строителството ѝ продължава 6 години. В него участват много от самоковските майстори. За строежа е доведен арх. Стефан от гр. Одрин. Мебелировката е доставена от Виена. Всяко помещение е със самостоятелна директна връзка с двора. Къщата разполага и с хамам – парна баня от ХIХ в. Понастоящем в оригиналния си вид са дърворезбованите тавани и отчасти декоративната украса в салона. Мебелите, килимите и останалото обзавеждане не са принадлежали на семейство Арие. Те са част от държавния фонд или са закупени специално за къщата.

Поради художественото, историческо и културно значение в периода 1968-1971 г. Сарафската къща е реставрирана и обявена за паметник на културата с национално значение. Понастоящем се стопанисва от фонд „13 века България“ и функционира като музеен обект. Отворена е за посещение от понеделник до петък, от 9:00 до 17:00 ч. Информация и контакт с домакина могат да се получат на телефони: 072 260 301 и 0879 539 128

 

Съкращения:

арх. – архитект; в. – век; г. – година; гр. – град; ул. – улица; ч. – часа.

 

Източници от интернет:

Исторически музей Самоков <http://museumsamokov.blogspot.bg> (14.06.2018)

Национален дарителски фонд „13 века България“ <http://fond13veka.org/> (14.06.2018)

Самоковски исторически музей <http://www.wikiwand.com/bg/Самоковски_исторически_музей#/overview> (14.06.2018)

Туристически информационен център – Самоков <http://samokov-info.com> (12.06.2018)

 

© автор - Николай Даутов

© снимки - Христо Симчев

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас