Търси

Водопадите при село Смолари

Добави в любими
Категории: Планини Водопади География Маршрути Зад граница Природа
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Село Смолари се намира в Република Северна Македония. Разположено е в северното подножие на планината Беласица, в така нареченото Подгорие. Надморската му височина е 382 м. В административно отношение се числи към общината на Ново село, което се намира само на 6 км на северозапад. Най-близките градове са Струмица – на 28 км, и Петрич – на 30 км.

  Ако се идва от България, след пресичането на границата – при ГКПП „Златарево“, се продължава по шосето за гр. Струмица. В началото се минава през с. Ново Конярево, след което се достига с. Самуилово. В неговия западен край се поема наляво – юг. Смолари е само на 3 км след разклона.

  В западния край на селото протича малката р. Ломница – десен приток на р. Струмешница. На нея и притоците ѝ има няколко красиви водопада. Най-известният от тях е Смоларският. Според официално разпространяваната информация неговия пад е 39,5 м - най-високият на територията на Република Северна Македония и най-високият досега известен водопад в планината Беласица. Видимо обаче височината му е 19-20 м. Преди няколко години местната власт (с помощта на разработен за целта проект) го превръща в туристическа атракция.

  Смоларският водопад е лесно достъпен. От центъра на селото се тръгва по тясна улица на юг. Тя завършва при неголям, но удобен паркинг. Оттук се поема на югозапад по горския път за хижа (планински дом) „Шарена чешма“. След по-малко от 500 м се достига остър завой, където, край реката, е изграден кът за отдих – заведение, навеси, дървени мостове, маси, пейки и беседки.

  На това място пътят се изоставя и се поема по широка, добре означена с указателни табели, пътека за водопада. Тя се изкачва плавно нагоре и го достига за по-малко от половин час.

  Първото впечатление, което прави Смоларският водопад, е удивителната му прилика с най-високия от водопадите на р. Каменшница – Срамежливия. За жалост предлага само 1-2 удобни позиции за заснемане. Основната е от изградената за целта дървена площадка над реката.

  Под Смоларския водопад има още  два други, които са недостъпни. Наблизо, на един ляв приток на р. Ломница, също има няколко красиви скока. Единият е над пътеката, от която се вижда. Друг, по-голям, е под нея. Той обаче е почти недостъпен и слизането до него е опасно. Най-атрактивни са водопадите по време на пролетното пълноводие.

  Ако сте в района не пропускайте да видите и водопадите на Барлен дере (Габровски водопади), а също и водопадите при с. Колешино. Заслужава си.

 

Съкращения:

ГКПП – Граничен контролно-пропускателен пункт; гр. – град; км – километра; м – метра; р. – река; с. – село

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас