Търси

До Суходолското езеро

Добави в любими
Категории: Планини География Маршрути Природа Езера
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Суходòлското езеро се намира в северната част на Пирин планина. Разположено е в южния край на циркуса Разложки Суходол и е единственото в него. Надморската му височина е 2309 м, а площта 0,93 дка. Нарича се така, тъй като големи части от циркуса и дола Разложки Суходол са изградени от варовикови скали – сухи са, липсват повърхностно течащи води.

Езерото се посещава често от туристите. Край него минава маркирана туристическа пътека, трасето на която е част от международния маршрут „Е-4“. Най-близо него е х. „П. К. Яворов“.

От хижата се тръгва на юг по маркирана с жълта и червена боя пътека. Минава през територията на резервата „Байови дупки-Джинджирица“. За 50 мин. се излиза в края на горския пояс, където вдясно се намира постройка наричана „Бункера“ – някогашна партизанска землянка.

Оттук нагоре лентовата маркировка е дублирана и от зимна такава – метални жалони. Изкачването продължава на югозапад през клек и малки поляни. Ниско долу вляво шуми р. Суходолска, а над нея е надвесена стръмната стена на рида, който се отделя от било на североизток при в. Разложки Суходол. По него изпъква скалното образувание Събиците (Стъпалата) няколко мраморни зъбера, наподобяващи стълби, които местните хора наричат съби. За 50-55 мин. след „Бункера“ се достига брега на Суходолското езеро (1,45 ч. от х. „П. К. Яворов“).

*Посочените времена не включват почивките.

 

Литература:

Даутов 2008: Даутов, Н. Пирин – речник и пътеводител. София: Издание на автора, 2008.

Даутов 2014: Даутов, Н. Пирин – географски и етимологичен речник. Гоце Делчев: ИК Джангалица, 2014.

Даутов 2017: Даутов, Н. Пирин – пътеводител. София: ИК Джангалица, 2017.

 

Съкращения:

в. – връх; дка. – декара; м – метра; мин. – минути; р. – река; х. – хижа; ч. – часа

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас