Търси

Църквата „Св. Никола“ в село Пирин

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Църкви Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Църквата „Свети Никола“ се издига недалеч от центъра на село Пирин, до гробищния парк. Построена е на мястото на по-стар храм през 1885 година. На следващата 1886 година (на 6 декември) е осветена от Мелнишкия епископ Прокопий. Главен майстор е Димитър от село Каракьой (Манастир, дн. Катафито), Неврокопско, което сега е в пределите на Гърция.

  Сградата представлява трикорабна псевдобазилика с купол и открит притвор от запад и югозапад. Градежът е от камъни, като дебелината на зидовете достига един метър. През 1959 година в югозападния ъгъл на църквата е пристроена малка камбанария. На нея има една камбана с надпис, който съобщава, че е отлята за този храм през 1946 година. На дебел метален прът – от ковано желязо, закрепен на колоните на притвора, са окачени две клепала – дървено и метално.

  Входовете на църквата са два – от запад и от юг. Понастоящем се използва южният. Вътрешното пространство е разделено на 3 кораба от 2 реда колони. Женското отделение е разположено над открития притвор и заема част от наоса.

  Сградата е сравнително добре осветена – с 16 прозореца по стените (6 от север, 1 от изток, 5 от юг и 4 от запад) и 8 на купола. Подът е застлан с големи каменни плочи. Таваните са касетирани.

  Иконостасът е рисуван и частично резбован. Иконите са подредени в 3 реда. Има и няколко подвижни, поставени на различни места в женското отделение. Освен иконостаса, с интересни дърворезби е украсен и архиерейският трон. На купола е изобразен Христос Вседържител.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас