Търси

Църква „Св. Варвара“ в град Мелник

Добави в любими
Категории: История Археология Из градове и села Църкви Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Църквата „Св. Варвара“ се намира в източната част на гр. Мелник, в непосредствена близост на юг от Кордопуловата къща. Сградата е полуразрушена, но внушителна – с приблизителни размери 25 на 10 м. От нея стоят само част от стените и покритият с каменни плочи под.

Предполага се, че храмът е построен през XIII век. В 1864 г. е преустроен и разширен, но в началото на XX век е изоставен. Проф. Богдан Филов, който посещава Мелник през 1915 г. пише за него: „Св. Варвара“ в източната част на града, голяма и хубава църква с хубав дървен таван, правена 1842 г. и изографисана в 1881 г.; обикновена базилика с 2 реда колони по 4 в ред. Разграбена от Сандански (Яне Сандански, м.б.), за да украси Роженския манастир“ (Филов 1993: 84).

В църквата е имало изворче – аязмо, с лековита вода. Покривът на сградата е разрушен през 1918-1919 г. (Столинчев 2015: 698)

Сред останките на храма – в западния му край, някогашния притвор, е поставен малък дървен иконостас. Тук поклонниците палят свещи. 

 

Съкращения:

г. - година; гр. – град; м.б. – моя бележка; св. – света

 

Литература:

Столинчев 2015: Столинчев, А. Църква. Летопис на духовна околия Сандански. И на духовния разкол в отечеството летопис Дневници, спомени, документи, кореспонденция, църковни, исторически, етнографски, фолклорни и краеведски проучвания. Том 1. София: ИК Синева, 2015.

Филов 1993: Филов, Б. Пътуване в Македония. // Научна експедиция в Македония и Поморавието 1916, съставител Петър Хр. Петров. София: ВИК „Св. Георги Победоносец“, УИ „Св. Климент Охридски“, 1993.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас