Търси

Храм „Въведение Богородично“ – гр. Самоков

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Църкви
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Църквата „Въведение на Пресвета Богородица“ се намира в северната част на гр. Самоков – в т.нар. Долна махала, на ул. „Асен Карастоянов“. Известна е и като Долномахаленската църква. Предполага се, че е построена на мястото на по-стар храм – от XVI век, към някогашен метох. Името на манастира, към който е бил метохът, не се знае със сигурност. Предположенията са измежду Рилския манастир и светогорските Зограф и Ивер.

Църквата е изградена, или обновена, в периода 1720-1725 г. Това става без знанието на властите. Век по-късно (през 1829 г.) сред населението узрява идеята храмът да бъде построен наново. Един от първенците на града – Мехмет Хюрсев паша, дава съвет на християните да поискат официално разрешение за това. То е получено през 1833 г. – ферман, с точните размери на бъдещата църква. Новият храм е изграден за 2 години. Осветен е на 14 септември 1835 г. От средата на XIX в. към него функционира училище и библиотека.

В днешния си вид църквата „Въведение Богородично“ представлява трикорабна псевдобазилика, със закрита галерия от запад и частично от юг. Има два входа – западен и южен. Над западния се издига камбанария, пристроена след Освобождението.

Храмът е разположен сред широк, добре уреден двор, затворен от масивна каменна ограда. След 1990 г. е ремонтиран на няколко етапа и днес впечатлява с чистота и приветлив вид. В него се съхраняват много ценни икони, дело на самоковските майстори зографи Димитър Зограф и Иван Николов Иконописец.

 

Съкращения:

в. – век; г. – година; гр. – град; т.нар. - така наречената; ул. – улица; ч. – часа.

 

Източници от интернет:

Исторически музей Самоков <http://museumsamokov.blogspot.bg> (19.06.2018)

 

© автор - Николай Даутов

© снимки - Христо Симчев

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас