Търси

Еко пътека с. Банско – с. Габрово

Добави в любими
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Екологичната и тематична пътека Римски път свързва Струмишките села Банско и Габрово. Нейните начални и крайни точки са археологическият обект Римски терми в с. Банско и най-ниско разположеният от Габровските водопади. Трасето почти изцяло е по горски път, който следва по хоризонтал, с незначителни изкачвания и слизания, склоновете на планината Беласица. Общата му дължина е около 4 км. Разстоянието, с кратки почивки за наблюдение, отнема около 1 ч. и 30 мин. На разклоните се предвижда поставянето на табели, които да указват правилната посока.

Маршрутът е разработен по проект „Беласица зад границите“. Въпреки че в голямата си част минава през гора, е най-добре добре излети по него да се правят, когато е по-хладно. Надморската височина на трасето е между 280 и 340 м. Заради големите горещини не препоръчвам преминаването му през лятото, макар че на няколко места има изградени чешми, които утоляват жаждата на туриста.

На различни места по маршрута са поставени информационни табла, от които излетниците могат да се информират за нещата, които могат да се видят. Всяко от тях е на различна тематика: Римски бани (в съседство на археологическия обект), Тайните жители на планината (представят се животните, които обитават района – бозайници, земноводни, влечуги, птици и пеперуди), Дарове от гората и Растенията на планината (характерни дървета, храсти, увивни растения, треви и гъби) и Водите на Орбелос – едно от предполагаемите имена на планината Беласица в древността.

Римските терми при с. Банско

Ако за изходна точка на маршрута се избере с. Банско, превозните средства могат да се оставят на паркинга на хотел „Цар Самуил“, който се намира на 100-140 м на североизток от археологическия обект Римски терми. Разстоянието от гр. Струмица до тук е 13,5 км.  Минава се по шосето през селата Куклиш и Свидовица. Ако се идва от България, разстоянието от ГКПП „Златарево“ е 22 км. При Ново село се поема по шосето за с. Мокриево.

Най-ниско разположеният от Габровските водопади

От последното до Банско се продължава по Подгорския път през селата Борисово и Колешино.

 При положение, че изходен пункт е с. Габрово, превозното средство е най-удобно са се остави на паркинга под най-ниско разположения от Габровските водопади. Самото с. Габрово отстои на 15,5 км от гр. Струмица и на 40 км от гр. Петрич. Ако се идва от България, след пресичането на границата – при ГКПП „Златарево“, се продължава по шосето за гр. Струмица. В началото се минава през с. Ново Конярево, след което се достига Ново село. В неговия център се поема наляво – югоизток, по пътя за с. Мокриево. Оттук пътят поема на запад, минава през селата Борисово и Колешино и достига с. Габрово. Ако се идва откъм гр. Струмица най-добре е да се използва шосето, което минава се през селата Куклиш, Свидовица и Банско.

 

© Николай Даутов

© Български турист

GPS маршрути

GPS следа на маршрута с. Банско - с. Габрово
мин./макс. надм. вис.: 271 m / 334 m разл.: 62 m
бр. маршрути / точки: 1 / 330
записано с: MapSource 6.13.7, Garmin International, http://www.garmin.com
GPS следа на маршрута с. Банско - с. Габрово

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас