Търси

Манастир „Св. 40 мъченици Севастийски“ - с. Банско

Добави в любими
Категории: История Зад граница Из градове и села Манастири
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Манастирът „Св. 40 мъченици Севастийски“ се намира в Струмишкото с. Банско. Той е един от новите в Република Македония. Недалеч на север от селото са останките на средновековната черква „Св. 40 мъченици Севастийски“. Нейното име носи и днешната обител.

Идеята за основаването на манастира е на Струмишкия митрополит Наум.  През септември 2001 г. той изпраща тук 4 монаси от манастира „Св. Леонтий“ при с. Водоча. Тогава започва изграждането на малка черква, посветена на св. преподобна Параскева-Петка Епиватска (Търновска) и св. преподобномъченица Параскева Римлянка. Тя е осветена през 2003 г.

Преди това монасите служат в селската черква, която понастоящем е в двора на обителта. Строителството ѝ започва през 1942 г. Осветена е в 1948 г. От това време са и повечето нейни икони. Има и 4 по-стари, които се съхраняват в храма. Две от тях са от черквата „Св. Димитър“ в гр. Скопие. Третата – на св. Петка, е от XIX век, а четвъртата е рисувана през 1869 г. Не се знае и помни как са попаднали тук. На камбанарията има една голяма камбана. Те е нова, отлята в гр. Скопие. Старата, изработена в гр. Битоля, понастоящем е в двора на манастира и не се използва.

От 2004 г. към манастира функционира печатница „Св. Теодосий Синайски“, а също и ателие за иконопис. Освен това монасите отглеждат гъби – печурки, и се занимават с ръкоделие – изработка на малки дървени кръстове и плетени броеници.

 

© Николай Даутов

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас