Търси

Манастир „Св. Антоний Велики“

Добави в любими
Категории: Зад граница Из градове и села Манастири
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Манастирът „Св. Антоний Велики и св. великомъченик Георги Победоносец“ се намира на по-малко от километър на север-североизток от Ново село, Струмишко. До неговия вход води тесен асфалтиран път.

  Устройването на обителта начева през август 2004 г. Тогава тук идват двама монаси от манастира „Св. Леонтий“ при с. Водоча, а също и няколко послушници. Полага се началото на изграждането на жилищните сгради южно от манастирската черква „Св. великомъченик Георги Победоносец“.

  Храмът „Св. Георги“ е изграден през 1995 г. от населението на Ново село. Това става на място, на което по предание е съществувала черква с това име. Преди изграждането на днешната, следобед и вечерта на 5 май, местните хора идват на това място, за да се поклонят на светеца. На следващия ден 6 май – Гергьовден, се провежда тържествено богослужение в енорийския храм в самото Ново село, който също е посветен на св. Георги.

  Манастирската черква имитира византийски стил. Стените ѝ отвътре са богато изографисани. Подът е покрит с мраморни плочи. Иконостасът също е от мрамор. На него има само две икони – на Иисус Христос и на Света Богородица. Храмът има два входа – от запад и север.

  От чардаците на манастирските конаци на юг се открива прекрасна гледка към Ново село, долината на р. Струмешница и планината Беласица. В северния край на източното крило е построен малък параклис. В него се влиза от юг и запад. Вътрешните му стени са изографисани.

 

© Николай Даутов

© Български турист

GPS маршрути

GPS следа Ново село - Новоселски манастир "Св. Антоний Велики"
мин./макс. надм. вис.: 250 m / 316 m разл.: 65 m
бр. маршрути / точки: 1 / 63
записано с: MapSource 6.13.7, Garmin International, http://www.garmin.com
GPS следа Ново село - Новоселски манастир "Св. Антоний Велики"

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас