Търси

Паметник Македония – гр. Струмица

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Паметници
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Паметник „Македония“ се намира в западния край на парка в гр. Струмица. Посветен е на загиналия при авиокатастрофа в Босна и Херцеговина Борис Трайковски, президент на Република Македония в периода 5 декември 1999 г. – 26 февруари 2004 г. Представлява постамент върху, който е поставена композиция – образът на Трайковски, а зад него жена, която държи венец с кръст. Неин автор е руският скулптор Григорий Потоцки. Изработена е в рамките на Международната колония на изящните изкуства, която се провежда ежегодно – през месец август, в Струмица.

На постамента има надпис: Македония. …Всички заедно споделяме една единствена съдба, наречена Македония… Б. Трайковски. На литературната норма, приета като официална в Република Македония: Македониjа. Сите заедно споделуваме една единствена судбина наречена Македонија... Б. Траjковски.

Паметникът е открит на 11 декември 2005 г. от Любчо Йордановски и Зоран Заев. Първият тогава е председател на Събранието на Република Македония, а вторият кмет на града. 11 декември е денят на св. 15 Тивериополски свещеномъченици, които са закрилници на Струмица.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас