Търси

Римски терми - село Банско

Добави в любими
Категории: История Археология Минерални извори Архитектура
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Римските терми в с. Банско, Струмишко са най-добре запазените от този тип в Република Македония. Намират се в източния край на селото. Съществуването им е свързано с най-големия от петте топли минерални извори в района, наричан от местните хора Парилото. Той се намира в съседство и е каптиран.

Археологическият обект е открит случайно, при извършване на сондажи за построяването на хотел „Цар Самуил“, който се издига в съседство. Това става през 1978 г. Тогава започва системното разкриване и проучване на термите от археолога Йован Ананиев. Същият е ръководител на разкопките до смъртта си през 2002 г. Оттогава до днес работата на обекта се ръководи от Ване Секулов. Понастоящем изследванията обхващат територия от 1500 кв. м. Разкрити са 11 помещения с различно предназначение – съблекални, сауна, басейни с гореща, студена и хладка вода и др.

Както се каза по-горе, термите са използвали водата на извора Парилото, който се намира на около 50 м на юг. Той е с дебит 42 литра в секунда, а температурата на водата 72 градуса С. Водата съдържа големи количества минерали, следите от отлаганията на които личат на няколко места. На тях се дължи образуването на шуплести скали – бигор, които се разкриват между банята и извора.

Предполага се, че термите са построени в началото на III век, по времето на император Каракала (211-217 г.). Във времето търпят най-различни промени, в зависимост от нуждите. Не се знае докога функционират. Най-късните открити засега артефакти са от средата на V век.

Запазените стени, разкрити днес, са с височина между 2 и 6,7 метра. Те са с дебелина между 1 и 1,6 метра. Изградени са от тухли и камък. Начинът, по който са използвани строителните материали е в зависимост от конструктивните и техническите нужди на сградата. Голяма част от стените са изградени в opus mixtum – смесена зидария, тухлени пояси с каменни интервали. Тухлите преобладават при ъглите на стените, страничните краища на отворите на същите, както и в зиданите стълбове – полуколони (пиластри) и арките.

Посетителите на археологическия обект могат да оставят превозните си средства на паркинга на хотел „Цар Самуил“, който се намира на 100-140 м на североизток. Разстоянието от центъра на близкия гр. Струмица до тук е 13,5 км.  Минава се по шосето през селата Куклиш и Свидовица. Ако се идва от България, разстоянието от ГКПП „Златарево“ е 22 км. При Ново село се поема по шосето за с. Мокриево. От последното до Банско се продължава по Подгорския път през селата Борисово и Колешино. Ако искате да разгледате археологическия обект и отвътре, е необходимо да свържете с музея в гр. Струмица. 

От термите започва и един пешеходен маршрут – еко пътека, до съседното с. Габрово. Тя завършва при най-ниско разположения от Габровските водопади.

 

Източници от интернет

Славица Тасева, Ване П. Секулов. Термата – доцноримското термално лекувалиште, с. Банскo <http://makedonija.rastko.net/delo/11725> (05.06.2018)

 

© Николай Даутов

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас