Търси

Храм „Св. арх. Михаил“ с. Дъбница

Добави в любими
Категории: Из градове и села Църкви
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Църквата „Св. арх. Михаил“ се издига в източния край на с. Дъбница. Тя е една от най-красивите и добре поддържани в района. Построена е през 1937-1938 г. от установили се тук преселници от селата Ловча и Гайтаниново. През септември 1938 г. е официалното ѝ освещаване и откриване. Оградена е от малък двор с цветни алеи и овощни дървета. Сградата е без купол. От запад има открита галерия, над която се издига камбанарията.

  Особено впечатляващ е интериорът на храма. Резбованият иконостас, който разделя наоса от св. олтар, е дело на майстори от Банско. На единствения иконостасен ред – царския, има 6 икони. На тях са изобразени: св. Йоан Рилски, св. арх. Михаил, Матер Божия, Иисус Христос, св. Йоан Кръстител и св. архидякон Стефан. Над царските двери е картината Тайната вечеря, а над нея - Разпятието Христово.

  Стенописната украса на църквата също радва окото. В св. олтар е традиционният сюжет „Богородица ширшая небес с Младенеца“, а на западната стена – над входа на храма, сцената „Сватбата в Кана Галилейска“. На северната стена са изобразени: св. Георги, Рождество Христово и св. св. Петър и Павел, а на южната: св. Димитър, Възкресение Христово и св. св. Кирил и Методий. На тавана е Христос Вседържител.

  Храмовият празник – 8 ноември, когато Православната църква почита Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден), се чества с голяма тържественост. В същия ден, след службата, хората се отправят към местността Св. арх. Михаил, където има параклис със същото име.

 

Съкращения:

арх. – архангел; г. – година; с. – село; св. – свети.

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас