Търси

Църква „Св. Никола“ - гр. Самоков

Добави в любими
Категории: История Из градове и села Църкви
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Църквата „Свети Никола“ се намира в южната част на гр. Самоков, в карето между улиците „Цар Борис III“ ,,Митрополитска“ и „Патриарх Евтимий“. Красива каменна ограда опасва двора, всред който се издига. Основният камък за нейното изграждане е положен на 9 март 1859 г. Строителството ѝ е завършено през 1860 г. На 26 октомври 1861 г., след монтирането на иконостаса, тя осветена от архимандрит Хрисант Дойчинов в съслужение с още 12 свещеници.

Храмът е бивш гробищен. Построен е на територията на някогашните градски християнски гробища. В последното десетилетие на XIX век, с разрастването на града на юг, управата издава предписание за закриване на гробищния парк около църквата. Изключения се правият само за някои видни граждани на Самоков, сред които – Захарий Зограф, Захари Хаджигюров, Никола Драмалиев и др.

В средата на XX век, с решение на новата власт, една голяма част от черковния двор е заграбен. Самите гробовете, с изключение този на митрополит Доситей, са унищожени и заличени. Спасени са единствено част надгробните плочи, които се съхраняват в Градския исторически музей. В най-ново време на оградата на двора – до вратата, са поставени възпоменателни плочи, на които са изброени имената на видните самоковци, чиито тленни останки са били положени тук.

Отвън храмът „Св. Никола“ е много красив. Той е с каменен градеж, редуван с тухлени пояси, с двускатен покрив с три купола. От запад има открит притвор с висока камбанария. Входовете да два – от запад и север. Над северния има аркаден портик. От изток до апсидата е гробът на първият екзархийски митрополит на Самоков – Доситей. Той е и последният, тъй като след смъртта му Самоковска епархия е закрита и присъединена към Софийска епархия. До гроба на Доситей има символичен надгробен паметник на Паисий Хилендарски. Той е свързан с версията, че бележитият възрожденец е роден в Самоков.

Вътрешното пространство на храма „Св. Никола“ е разделено на две традиционни части – олтар и наос, разделени от иконостас. Иконите са работени от самоковски зографи. Стенописи почти липсват. Отделни такива има в куполите, св. олтар и в женското отделение. Изображения на св. Николай има и отвън, над двата входа. Галещи погледа са красиво орнаментираните подпокривен корниз, корнизът над апсидата и портикът над северната врата.

 

Съкращения:

г. – година; гр. – град; др. – други; св. – свети.

 

Източници от интернет:

Гробищна черква „Св. Никола“ – гр. Самоков // Свети места.  <http://svetimesta.com/Revival-churches/%D0%93%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B0%20%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%20-%20%D0%A1%D0%B2.%20%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%20-%20%D0%B3%D1%80.%20%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2> (15.06.2018)

Исторически музей Самоков <http://museumsamokov.blogspot.bg> (15.06.2018)

 

© автор - Николай Даутов

© снимки - Христо Симчев

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ
Български турист © 2014-2019
За нас | Връзка с нас