Търси

Водопадите на Барлен дере (Габровски водопади)

Добави в любими
Категории: Планини Водопади Маршрути Зад граница Природа
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Барлен дере е малка река, която минава през селцето Габрово, община Струмица, Република Северна Македония. Извира от планината Беласица  и е една от многото, водите на които образуват красиви водопади. Понастоящем са известни три от тях. Те се намират в непосредствена близост до с. Габрово и са превърнати от местната власт (с помощта на разработен за целта проект) в туристическа атракция.

  Най-ниско разположеният (на 360 м н.в.) от водопадите е буквално на метри от Габрово – в югозападния му край. Той е незначителен 3-4 метров скок, но се посещава често, тъй като е лесно достъпен.  Близо до него има изграден паркинг, от който до водопада води широка пътека с дължина около 50 м.

  Другите два водопада до неотдавна са били известни само на местните хора, но днес нещата са коренно променени. Достъпът до тях е осигурен чрез широка пътека, прокарана по десния бряг на реката. Изградени са и няколко дървени мостове, маси, пейки и беседки. Заради нетрайния материал, от който са направени, част от тях са започнали да се чупят и разрушават.

  Пътеката започва от югозападния край на селото, на около 100 м преди паркинга, при най-ниско разположения водопад. Тя се изкачва плавно нагоре и достига втория водопад на реката. Той представлява каскада от два скока с обща височина не повече от 7-8 метра. Предлага само 1-2 удобни позиции за заснемане. Надморската му височина е 440 м.

  Оттук до третия габровски водопад разстоянието е малко – около 200 м. Той е най-големият и красив от трите и отиването до него наистина си заслужава. Най-добре е това да става рано напролет или през зимата, когато не е закрит от растителността.

  Водопадът представлява каскада от свързани един с друг два големи и един малък скок. Надморската му височина е 470 м. Предлага няколко добри възможности за заснемане. Ако човек иска да се приближи до най-високо разположения скок, трябва да се изкачи по каменист и обрасъл склон. За съжаление мостът на реката преди него, който се разруши преди няколко години, още не е възстановен. Това трябва да се има предвид от хората, които искат да посетят водопадите.

  Изходният пункт за Габровските водопади – с. Габрово, отстои на 15,5 км от гр. Струмица и на 40 км от гр. Петрич. 

  Ако се идва от България, след пресичането на границата – при ГКПП „Златарево“, се продължава по шосето за гр. Струмица. В началото се минава през с. Ново Конярево, след което се достига Ново село. В неговия център се поема наляво – югоизток, по пътя за с. Мокриево. От него пътят поема на запад, минава селата Борисово и Колешино и достига с. Габрово.

  Шосето, което свързва Борисово, Колешино и Габрово свързва всички села в Погорието. По него се минава и ако се идва откъм Струмица. Градът се напуска в югоизточния му край. Преди да се достигне до Габрово, се минава през селата Куклиш, Свидовица и Банско.

  Ако сте в района не пропускайте да видите водопадите при с. Колешино, както и водопадите при с. Смолари. Или пък да се разходите по еко пътеката с. Габрово - с. Банско, която започва при най-ниско разположеният от Габровските водопади. Заслужава си.

 

Съкращения:

ГКПП – Граничен контролно-пропускателен пункт; гр. – град; км – километра; м – метра; с. – село

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
местонахождение: Неврокопъ

Включен в списание:

бр. 12, дата 2019-04-12

В близост можете да намерите:

Еко пътека с. Банско – с. Габрово
Екологичната и тематична пътека Римски път свързва Струмишките села Банско и Габрово. Нейните начални и крайни точки са археологическият обект Римски терми в с. Банско и най-ниско разположеният от Габровските водопади. Трасето почти изцяло е по горски път, който следва по хоризонтал, с незначителни ...
Водопадите при село Колешино
Село Колешино се намира в Република Северна Македония. Разположено е в северното подножие на планината Беласица, в така нареченото Подгорие. Надморската му височина е 274 м. В административно отношение се числи към общината на Ново село, което се намира на 7,6 км на североизток. Най-близките градове ...
Моноспитовско блато
Моноспитовското блато, наричано в миналото от местните хора Моноспитовски гьоль, се намира се в южната част на Струмишката котловина, на югоизток от с. Моноспитово. Надморската му височина е около 210 м. Някогашното езеро се е подхранвало главно от водите на Стара река, десен приток на р. Струмешни ...
Римски терми - село Банско
Римските терми в с. Банско, Струмишко са най-добре запазените от този тип в Република Македония. Намират се в източния край на селото. Съществуването им е свързано с най-големия от петте топли минерални извори в района, наричан от местните хора Парилото. Той се намира в съседство и е каптиран. Архе ...
Манастир „Св. 40 мъченици Севастийски“ - с. Банско
Манастирът „Св. 40 мъченици Севастийски“ се намира в Струмишкото с. Банско. Той е един от новите в Република Македония. Недалеч на север от селото са останките на средновековната черква „Св. 40 мъченици Севастийски“. Нейното име носи и днешната обител. Идеята за основаването на манастира е на Струм ...
Български турист © 2014-2021
За нас | Връзка с нас
Чатът на БГ Турист
×
с автор: Николай Даутов
информация за този чат