Търси

Впечатления от Стобските пирамиди

Добави в любими
Категории: География Маршрути Природа Природни забележителности Земни образувания
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Стобските земни пирамиди са едни от най-интересните скални образувания на територията на България. Намират се в непосредствена близост до село Стоб (носят името му), по стръмните склонове на ридовете, които ограждат тесните и дълбоки долове Гръчковец и Буковец. Основната част от тях са по така наречения Кулски рид.

  През 1964 година, със заповед (от 5-ти февруари), обнародвана в Държавен вестник, районът на пирамидите – с площ 7,4 хектара, е обявен за природна забележителност.

  Село Стоб отстои на 100 км от столицата София, а най-близкият областен град – Благоевград, е на 16 км. За селото се минава по първокласен път I-1 (бъдещата автомагистрала „Струма“), познат също с името Е-79, като на 9,5 км северно от Благоевград се поема по третокласен път 107 (за Рилския манастир). По него (през гр. Кочериново) се пътува малко повече от 5 км до разклона за с. Стоб, който е означен с указателна табела. От разклона до западния край на селото, където започва пътеката за пирамидите, разстоянието е 2 км.

  Посещението на Стобските пирамиди става срещу входна такса, която се събира на паркинга, където започва пътеката (в началото широк горски път). В непосредствена близост е енорийската църква на Стоб „Св. Прокопий“ – единствената в България, която носи името на този светец.

  Пътят се изкачва по склона и достига равно място – местността Цръквището, където се виждат останки от отдавна разрушен храм. Той е предшественик на днешната църква „Св. Прокопий“. Запазен надпис върху камък (сега вграден в северната стена на новия храм) съобщава, че е изграден през 1393 г. Кога е разрушен не се знае.

  В средата на XIX век жителите на селото получават разрешение да построят нова църква. Те пренасят по-голяма част от камъните на разрушения храм, които използват при градежа на новия – завършен и осветен през 1860 г.

  От Цръквището към пирамидите води широка пътека, на места осигурена с парапет. Тя се вие по гърба на рида и скоро достига първата голяма група образувания. Те са изградени от слабо споени пясъчници и конгломерати. Височината им не е голяма, както и тази на останалите в района. Най-високите пирамиди достигат 10-12 м.

  Те са образувани по стръмните склонове на околните долове. Имат най-разнообразна форма и хората ги оприличават на какво ли не. Дори част от тях са именувани – Кулите, Братята, Самодивските комини и т.н.

  Над първата голяма група гърбището на рида се стеснява и минаването по пътеката трябва да става с повишено внимание. Не бива да се пренебрегва опасността от подхлъзване по проядените от временно течащи води ронливи склонове.

  Достига характерно уширение, откъдето се откриват гледки във всички посоки. Скоро, ниско долу, се показва и другата голяма група пирамиди, накацали по стръмните склонове наоколо. Особено красиви са те по залез слънце. Връщането до изходната точка става по същия път.

 

Източници от интернет:

Регистър на защитените територии и защитените зони в България <http://pdbase.government.bg/zpo/bg/area.jsp?NEM_Partition=1&categoryID=3&areaID=48> (05.09.2018).

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
местонахождение: Неврокопъ

Включен в списание:

бр. 6, дата 2018-10-12

В близост можете да намерите:

Паметник на поборниците от Македоно-одринското опълчение
Паметникът на поборниците от Македоно-одринското опълчение се издига в кв. „Вароша“ на гр. Благоевград (Горна Джумая), на площад „Мите Марков“. Лицето му гледа към ул. „Александър Стамболийски“, която следи коритото на река Бистрица. В съседство са Младежкият дом и Регионалният исторически музей. П ...
Паметник на Пейо Яворов
Бюст-паметникът на поета и революционер Пейо Яворов се намира в центъра на гр. Благоевград, в Градската градина. Негов автор е скулптора Киркор Ахаронян. Поставен е на това място през 1933 г. Изработен е от гранит. Паметникът е копие на този от Градския парк на гр. Гоце Делчев (Неврокоп), който, сл ...
Четиринадесеть дни изъ Пирина, Родопитѣ и Бѣласица (част 1)
Б. п. Стоименовъ Столицата спи подъ златната покривка на есеньта. Бледиятъ ликъ на Витоша едва прозира презъ вуала на мъглитѣ. Пороенъ дъждъ шуми непрестанно. Меланхолията на есеньта гнети душитѣ. Какъ се ще на човѣка да наруши този съненъ покой на есеньта, да върне веселия глъчъ на лѣтото, да литн ...
Из омайната Рила (част 1)
Василъ Узуновъ На 9 авг. т. г. привечерь ме срѣщатъ професоръ Ив. М. и учитель Ал. Ил. И двамата весело и въ единъ гласъ ме питатъ: „искашъ ли да дойдешъ съ насъ на Рилския монастиръ?“ Но това бѣше въ сѫщность не питане, а настойчиво искане – непрѣмѣнно да се съглася. Азъ, макаръ да не се показахъ ...
Пѫтьтъ към леденитѣ богове
На Кирил Минков Ударитѣ на стоманенитѣ пикели още звънятъ въ спомена за първия ни опитъ да пребродимъ рилското ледено царство. Надъ насъ се надвесватъ съ зловеща усмивка могѫщитѣ чела на Рупитѣ и ни наблюдаватъ безмълвно и съ съжаление заради дръзкото ни желание да бѫдемъ първитѣ зимни гости на тия ...
Български турист © 2014-2021
За нас | Връзка с нас
Чатът на БГ Турист
×
с автор: Николай Даутов
информация за този чат