Търси

Манастирът „Св. Николай“ при село Порто Лагос

Добави в любими
Категории: Зад граница Из градове и села Манастири
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Манастирът „Св. Николай“ (гръц. Ιερά Μόνη Αγίου Νικολάου), познат в миналото и с името Караагачански манастир, се намира в непосредствена близост на изток до с. Порто Лагос, на равно разстояние – 25 км, от градовете Ксанти и Комотини. Той е метох на Атонския манастир „Ватопед“. Представлява комплекс от църква, параклис, жилищни и помощни сгради, разположени на два острова в лимана Порто Лагос.

  Основната част от манастира се намира на по-големия остров. В неговия (на острова) център е манастирската църква „Св. Николай“. Тя е изградена през 1904 г. върху останките на по-стар храм, посветен на св. Тодор. Но един ден сам св. Николай се явява на строителите и им казва, че желае той да бъде патрон на новата църква.

  Храмът представлява еднокорабна псевдобазилика, с една апсида, двускатен (настлан с керемиди) покрив, без купол.  В северозападния ѝ ъгъл се издига висока камбанария. Стените са гладко измазани, боядисани в бяло и синьо. Сградата има 3 входа – 1 от запад и 2 от юг. Олтарът и наосът са разделени от красив иконостас, с 2 реда икони (6 големи – на царския ред, и 18 малки). От запад има малка галерия – женско отделение, до която води тясна стълба. Църквата е добре осветена, от 9 големи прозорци – 4 на западната, 3 на южната и 1 на северната стена. Наосът и св. олтар са с богата стенописна украса.

  На по-малкия остров е параклисът „Св. Богородица Всецарица“ (гръц. Παναγίας Παντάνασσας). Сградата е кръстокуполна, с открита външна галерия от запад. Олтарът ѝ е изработен от бял мрамор. Стените са украсени със стенописи и мозайки. В този параклис се съхранява копие на чудотворната икона „Пресвета Богородица Всецарица“ от манастира „Ватопед“ – Св. Гора. Тя е известна с благодатта от Бога да лекува злокачествени заболявания. Известен е случай – от 15 август (когато църквата чества Успение на Пресвета Богородица) 2005 г., на явяване на Св. Богородица в манастира.

  Според гръцките източници относно създаването на обителта битуват различни истории. Една от тях разказва, че манастирът е построен по заповед на византийския император Аркадий, в знак на благодарност, че на това място се спасява от корабокрушение. Друга, че е създаден през XI век. А трета , че е основан със средства на местен бей, дъщерята на който е излекувана от ватопедски монах - отшелник, който живеел тук.

  По всичко наоколо обаче личи, че манастирът е по-нов. Спомена се горе, че главния храм е съграден в първите години на XX век. Това е времето, в което българите от Южните Родопи извършват множество икономически активности из Беломорието, включително и в района на Порто Лагос. Тъкмо в това селище родопските рибари основават и развиват свои риболовни кооперации. Тези хора са и ктитори и строители на храмовете тук, а и не само.

  Ето какво казва например един човек, роден в Ксантийското с. Габрово, на два пъти изгаряно от гръцки андарти по време на Междусъюзническата и Втората световна война: „Когато се градеше на Скече (гр. Ксанти, м. б.) манастирът „Св. Богородица“, та дохождаха калугери да просят за манастира и всичко давахме; тютюн и жито, вълна и ягнета. И на всички манастири сме помагали — на Скечански (Ксантийски), на Караагачански (при Портолагос) „Св. Никола“ сме давали.“ (Коруев 1984: 36).

  Когато съм в манастира винаги поглеждам към ктиторския надпис над южната врата на главния манастирски храм „Св. Николай“, който гласи: „ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΦΙΕΡО МΑ ΣΙΝΤ ΡΟΦΙ ROTZI KOY OY ΛΑP 19 04“, Текстът е смесица от гръцки думи, някои с правописни грешки (Νικολας вместо Νικολαος, σιντροφι вместо συντροφη), и една турска „оолар : оглар“ (тур. oğlar – синове), написана с гръцки букви „OYΛΑP“.

  Точен превод е трудно да се направи, но, в общи линии надписът съобщава следното: „Посвещава се на св. Никола Розку (Рожко) неговите другари и синове 1904“. Едва ли грък ще използва турска дума в ктиторски надпис и ще направи тия правописни грешки, при все че използва родния си език. А и името на ктитора – Розку, никак гръцки не звучи.

  Най-богатият човек, родом от гореспоменатото с. Габрово – Димитър Кудоглу, дава средствата за построяването на някогашния понтонен мост, който води към манастира. Този човек финансира строителството на църквата в самото с. Порто Лагос, която се намира близо до пристанището. А също и паметника с часовника в центъра на Ксанти, училище и други сгради там. Не ме учуди една податка, че от ксантийските гърци Кудоглу е нарочен за грък. За Бога обаче е важно как християнинът изпълнява заповедите му, е не какъв е по народност.  

  Днес манастирът „Св. Николай“ се посещава от хиляди поклоници. Той е и лесно достъпен. В непосредствена близост – между лимана Порто Лагос и Бистонското езеро (гръц. Βιστωνίδα), минава шосето Ксанти – Порто Лагос – Комотини. До пътя, на брега на лимана, е построен голям паркинг. От него до по-големия от островите, на които е построен манастира, е изграден нов широк дървен мост. Двата острова също са свързани с мост.

  Още снимки вижте в галерията по-долу.

Съкращения:

г. – година; гр. – град; гръц. – гръцки; м. б. – моя бележка; с. – село; Св./св. – свети/света.

Източници от интернет:

Бистонското езеро, параклисът „Света Богородица“ / Lake Vistonida, Chapel “Virgin Mary”<http://historicalcities.narod.ru/grece/vistonida_lake/chapel_virgin/vistonida_lake_chapel_virgin_mary.htm> (20.11.2018).

Гръцката история на родопските рибари <https://nbox.bg/culture/item/49743-gratzkata-istoriya-na-rodopskite-ribari.html> (28.08.2019).

Порто Лагос, метохът „Св. Никола“ / Porto Lagos, The convent “Saint Nicholas” <http://historicalcities.narod.ru/grece/vistonida_lake/st_nicolas/porto_lagos_church_st_nicolas.htm> (20.11.2018).

Село Габрово, Ксантийско, в съдбата на едно златоградско семейство <https://www.zlatograd.com/bg/news/archive/2015/08/17/2122/> (30.12.2018)

Явяване на Света Богородица в Северна Гърция <http://www.pravoslavie.bg/Чудеса/явяване-на-света-богородица-в-северна/> (22.11.2018).

Ιερά Μόνη Αγίου Νικολάου  - Пορτο Λαγος <http://www.monastiria.gr/thraki/nomos-xanthis/iera-moni-metoxi-porto-lagos/> (21.11.2018).

 

© Николай ДАУТОВ

© Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
Съобщение до потребителя
местонахождение: Неврокопъ

Включен в списание:

бр. 17, дата 2019-09-12

В близост можете да намерите:

Дефилето на р. Места
Малко преди да образува широка делта и да отдаде водите си на Тракийско (Бяло) море, р. Места си пробива път през живописна и дива планинска теснина. Тя се блъска в страховитите скални отвеси, за да образува красив пролом. Последният е известен като Дефилето на Места (гръц. Στενά Νέστου). Той е разп ...
Църквата „Св. Димитър“ в с.Сачанли, Гюмюрджинско
Село Сачанли е било едно от най-големите и богати български християнски села в Гюмюрджинско. Засвидетелствано е в османски данъчен регистър за плащане на данък джизие от 1491-1492 г. с 25 ханета (ТИБИ 1986: 22). Постепенно то се е разраствало. Населението му се занимавало главно с животновъдство (ов ...
Ждрелото на Триградска река
Не са без основания твърденията на мнозина, че Триградското ждрело е най-зрелищното от подобен тип в България. То представлява дълбока, врязана в мраморите бразда, която обхваща най-тясната част от долина на Триградска река. Тя започва на около 1 км север-североизточно от с. Триград и завършва на ок ...
Панорамна площадка „Вълчи камък“
Вълчи камък представлява почти отвесна скала, която се намира в местността Каба таш. По въздушна линия отстои на 2,1 km на югоизток-изток от с. Гьоврен. Тук са построени две наблюдателници за туристи. Мястото е по-известно с името панорамна площадка Вълчи камък. Наблюдателниците са изградени от чле ...
От с. Гьоврен до Вълчи камък
Маршрутът от с. Гьоврен до т.нар. Вълчи камък, където има изградени две площадки за наблюдение, е примамлив вариант за туристи, които обичат излетите в планината. Има вариант и за тези, които искат да отидат до горе, а не могат, заради недостатъчната си физическа издръжливост, или просто ги мързи. З ...
Български турист © 2014-2020
За нас | Връзка с нас